Sociaal Centrum, Fundaţia Est Europa, Oradea - Roemenië.

Hoe het allemaal begon.

Het begon allemaal in Oradea in 1996, met een groep jongemensen die al jaren op straat leefden. Deze jongeren kwamen veelal uit Roma-gezinnen of uit weeshuizen. In die weeshuizen hebben ze geleerd om te overleven, omdat daar de wet van de jungle heerst. Om die reden ontwikkelden zij een gedrag wat gericht is op overleven, ongeacht wat de gevolgen zijn.

Hun overlevingsinstinct werd nog sterker toen ze al op 18 jarige leeftijd werden gedwongen om te leven op straat. Op straat was voor hen toen een nieuwe manier van leven begonnen. Ze hadden geen contact meer met hun familie en ze vertrokken daarom maar naar de dichtstbijzijnde grote stad, om daar op straat te gaan leven, want een huis om in te wonen hadden niet.

Het leven op straat veranderde hen compleet, omdat ze nu gedwongen werden om op straat te overleven. Hier ondervonden ze feitelijk nog veel meer problemen dan in weeshuizen waar ze vandaan kwamen, ook omdat hun karakter tijdens het verblijf daar, volledig was vervormd.
Door onze hulp zien we gelukkig veranderingen ten goede in die jonge levens. Vooral degenen die volledig hun vertrouwen en geloof in Jezus Christus hebben gesteld, passen zich gemakkelijker aan en zijn beter in staat om uit hun oude leven te stappen en te breken met de slechte gewoonten van hun vorige levensstijl.

Sinds het jaar 2000 zijn er nog meer activiteiten bij gekomen, gericht op kinderen met speciale sociale behoeften. Deze activiteiten vinden plaats in de dag opvang voor kinderen, in ons sociaal centrum. In dat centrum leren kinderen morele waarden en normen en sociale vaardigheden. Ze leren om eerlijk te zijn, om samen te spelen en te delen. Maar bovenal leren ze de liefde van God en hoe zij voor elk detail van hun leven kunnen bidden.